2013. június 1., szombat

A viktorianizmus bűvöletében

Elvarázsol, magával ragad, majd végérvényesen rabul ejt. A viktoriánus stílusban épült házakat, kastélyokat látván szárnyalni kezd a képzelet, látványuk nyomán tündérmesék, rég letűnt korok romantikus történetei kelnek életre.
A viktorianizmus, mely egy korszakot és egy stílust jelöl, nevét a leghosszabb ideig uralkodó brit királynőről, Viktóriáról kapta. Viktória királynő 64 évig állt Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királyságának élén, 1876-tól 1901-ben bekövetkezett haláláig pedig India császárnőjeként is uralkodott. 
"A viktoriánus stílust definiálni igen nehéz, mivel nem formai jegyek alapján lehet meghatározni, inkább egyfajta gondolkodásmódot, életszemléletet tükröz, melynek alapjai a hagyománytisztelet, a célszerűség szem előtt tartása. (...) a lakások otthonosak, kényelmesek. Az angolok nemcsak szokásaikat, de tárgyaikat is őrzik. Ritkán dobnak ki bármit is, különösen, ha az már generációk óta a család tulajdona. Egy angol otthon már-már zsúfoltnak tűnő szalonja vagy ebédlője sokszor nemcsak a család, de egész Anglia történetét is elmeséli nekünk. Télikert, könyvtár-, vendég- és szivarszoba. Milyen beszédes nevek. Sőt! Adott hangulatban megkockáztatja a szemlélődő, hogy az egykor volt helységekben a mai napig érezni véli, a friss mezei virágok, az ötórai tea, a sütemény valamint a nemes szivarok varázslatos illatát." (Forrás: www.1900.hu) 

Nézzünk meg néhány régi vagy éppen újabb, romantikus, fantáziamegmozgató, viktoriánus stílusban épült, igazi otthont kívül és belül: 













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése